1 januari 2013

Kefta (Arabische gehaktballetjes in tomatensaus)

Een gerecht wat ik graag maak is kefta. Kefta is een heerlijk gerecht van gehaktballetjes in tomatensaus. Vaak worden er ook nog eieren door de tomatensaus gedaan, maar ik laat deze liever weg. Dit gerecht is heerlijk met Frans stokbrood of een plat Turks brood. Ik maak Kefta graag wanneer ik gasten krijg. We maken er dan echt een Arabisch sfeertje van door de kefta op een groot rond bord te scheppen en er omheen partjes aardappel of frietjes omheen te leggen.
Mocht je nog wat over hebben, is het lekker om de volgende dag wat rijst te koken en dit door de tomatensaus heen te scheppen.
Dit gerecht leent zich uitstekend om mee te variĆ«ren, maak er je eigen variatie van.

Alle ingrediĆ«nten met een sterretje zijn optioneel.

Je hebt nodig (voor 2 personen):
250 gram gehakt
1 bakje tomatensaus
2 grote uien
*1 rode paprika
*1 bosje platte peterselie
3 a 4 eetlepels zonnebloemolie
*3 teentjes knoflook
* 1 potje zwarte of groene olijven zonder vulling!
Kruiden:
 pikante paprikapoeder, komijn, gember, cayennepeper, kurkuma, peper en zout
olijfolie om in te bakken

Zo maak je het:
1. Begin met het kruiden van het vlees zodat de smaken er lekker in kunnen trekken. Van alle kruiden doe ik zeker een volle eetlepel erin. Gember gebruik ik iets minder, ongeveer een halve eetlepel en cayennepeper zelfs nog iets minder. Dit gerecht heeft echt de smaak van de komijn nodig dus wees niet zuinig met strooien. Je kan ook kiezen om ras el hanout te gebruiken i.p.v. alle kruiden en de cayennepeper kan vervangen worden door harissa.
Strooi op het laatst fijn gesneden peterselie er door heen en giet er een aantal lepels zonnebloemolie doorheen om het te binden.
2. Doe wat olijfolie in een pan. Snipper de uien en eventueel de paprika en bak in de olie op een laag tot middelhoog vuurtje. Dit neemt even wat tijd in beslag ongeveer 15 a 20 minuten, totdat de uien helemaal zacht zijn. Rol ondertussen de gehaktballetjes.
3. Wanneer de uien goed zijn kan de tomatensaus er bij. Breng dit op smaak met nog wat kruiden en voeg eventueel water toe. Laat dit een tijdje pruttelen.
Ik gebruik het liefst tomatensaus met stukjes tomaat erin om een wat dikkere saus te krijgen, maar soms gebruik ik de aller goedkoopste geconcentreerde tomatensaus, bak dit even aan om te ontzuren en giet er dan wat water bij. Natuurlijk kan je ook verse tomaten gebruiken: ontvellen, in stukjes snijden en bij de uien doen. Dit duurt alleen wel wat langer.
4. Leg alle balletjes in de tomatensaus doe een deksel op de pan en laat in 20 minuten de balletjes gaar stoven, roer af en toe de balletjes om.
Strooi in de laatste minuten nog wat peterselie over de saus en de balletjes heen en haal de deksel van de pan om overtollig water ui de saus nog even te laten verdampen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten